Coronavirus (Covid-19) situacija s terena

Obzirom da se u medijima, između ostalog, pojavljuju svakakvi tekstovi koji nemaju veze s mozgom a u ljudskoj je psihi da u ovakvim kriznim situacijama ne može razabrati korisne informacije od blesavoća, odlučio sam napisati ovaj tekst.

1. Najbrže širenje virusa je kapljičnim putem.

U svakodnevnici virus može ući preko ustiju ili nosa (zato ste svi pokupovali maske koje i tako nisu sigurna zaštita ali bar imaju pozitivnu psihološku vrijednost), no još brže može ući preko sluznice oka. Zato je najvažnija i najbolja prevencija, kao i zaustavljanje virusa: samoizolacijom. Čak i karantene nisu sigurne jer kad-tad i karantena negdje „probije“. Ostajte doma i ne jamrajte jer ste na nekakvom gubitku. Svi smo na gubitku, svima nam je isto. Ne ljubačite se okolo, ne rukujte, ne pljujte, ne vadite si prstima komade šunke koji su vam ostali u krnjavim zubima još od prošlog Uskrsa. Vaše sline nikog ne zanimaju, osim ovog jebenog virusa.

2. Poslodavci: budite humani prema svojim djelatnicima.

Nađite najbolje rješenje zajedno s njima, kako bi i oni najlakše prebrodili ovu krizu. I oni imaju obaveze, kredite i još tisuću obaveza. Ja ću održavat moje osoblje na punoj plaći koliko god mogu, pa makar davao i svoja sredstva. Rađe ću ja bit gladan ali oni će imati. Zašto? Zato jer imam lojalne, vrijedne, super suradnike od kojih i ja živim! Ako treba i kredit ću dignut. Zaslužili su. I ne, meni Austrija neće ništa pomoći financijski.

3. Još jednom: ostajte kod kuće!!!

To je najbolje i najviše što možete učinit za sve. I samo si pomislite kako je meni (a i drugim medicinskim djelatnicima) koji svaki dan odlaze na posao. Kako se ja osjećam koji sam svaki dan u slini i u krvi do laktova. I tako već 40 godina. Nit ne pomišljam da bi ostao kod kuće i čmrljio iako spadam u najrizičniju grupu, a to su godine starosti u kombinaciji s kontaminiranim prostorom i stvarima. To sam si odabrao kao životni poziv i takav ću biti dok sam živ.

4. Ne budite “sam svoj majstor”

po pitanju preventive i liječenja. Nit su svaki kašalj i nešto povišena temperatura siguran znak corona virusa nit su osobe bez povišene temperature i bez kašlja sigurno zdrave. Dapače, takvi su najopasniji jer su kliconoše a da ni sami ne znaju. 80% zaraženih će proći sve faze bolesti a da uopće neće znati.

5. Molitve, mise, bdijenja,

zajedničke molitve, hostije, ljubljenje Isusovih nogu na raspelu, ljubljenje svetačkih slika, ljubljenje kostiju svetog Nekog, ljubljenje i diranje sv. Leopolda a i namakanje prstiju u svetoj vodi neće otjerati ni viruse ni bakterije ni ostale boleštine. Dapače, baš su se grupirali na tim mjestima. Btw: sveta voda u crkvama je dokazano najveći rasadnik bolesti. Zato drugi put razmislite kad turate papke nutra. Više i od wc-a, mobitela, tipkovnica, kuhinjskih krpa i ostalog. A i ovi koji to propagiraju kao rješenje svih nedaća, kad je frka dolaze ipak humanim medicinarima po pomoc. Uostalom kao i Braco sa Srebrnjaka. Može gledat kolko hoće i u što god hoće…

6. I za kraj: objavljivanjem vlastitih fotografija i videa

kojima prkosite virusima po sistemu „što meni može virus, ja sam prošao Domovinski rat“, „gledajte nas, ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine“ (može taj virus sve, čak i u Čavoglave, on je Niprija) ne pokazujete da ste „baje“ nego da ste primitivne seljačine čiji mozgovi nisu evoluirali još od vremena homo ereticusa. Iz vlastitog iskustva znam takve hrabre… a kad se sami nađu u dreku nema više hrabrosti već cvile ko zadnje šupčine! Budite face pa se u ovo vrijeme frke prijavite dobrovoljno za rad u bolnice, pomažite bolesnim i umirućima. Ili bilo što drugo što bi nama, medicinskom osoblju dalo više prostora i vremena da se koncentriramo na ono najpotrebnije.

90509625_2763377613783210_549199770241990656_o

Podijelite, možda nekom prosvijetlimo pamet…

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s