Chefovi svakojaki…

 

Nekada su majke govorile klincima: “ako ne budeš dobro učio, išel buš u kuharsku školu!” To je, nekako trebala biti kazna. E da su majke znale da će to zanimanje nestati… I nestalo je, jer više ne postoje kuhari, sad su samo CHEFOVI! I to uglavnom samoprozvani ili prozvani od medija. Biti chef, i to si još zlatnim slovima izvesti na kuharskoj odori puno je viši stupanj od lakrdijaških “kraljeva pizza”, “careva steakova”, “legendi hamburgera” i sličnih okrunjenih titula.

No što zapravo znaci “chef”, odnosno Maître de Cuisine, Chef de Cuisine?

Gastronomskom nomenklaturom ovako se naziva “dirigent kuhinjskom orkestra”. Pod uvjetom da orkestar postoji. A “orkestar” se u kuhinjama sastoji od:
Souschef, (Executive Souschef)
Junior Souschef
Chef Tournant (Chef de Partie)
Chef de Partie (Postenchef)
Demichef de Partie (Stellvertretender Postenchef)
Commis de Cuisine
L’apprenti de la Cuisine
I sad će netko reći da ovakvu hijerarhiju imaju samo hotelski restorani. Ne gospodo, malo ste se zajebali. Neki od najboljih restorana svijeta imaju odnos: na jedno sjedeće mjesto u sali, dvoje u kuhinji.
No, kakvih sve “chefova” ima kod nas (i blizu nas):

Jednog su chefa (mediji kažu još: poznatog, znamenitog, kultnog) ulovili na granici s drogom. Taj chef, recimo, kad se ne bavi drogom, kuha na televiziji tako da umake zgusne s obilatom količinom brašna, a knedle koje je nekad prodavao u Zagrebu pod originalne zagrebačke spravlja margarinom, te tvrdi da je u margarinu tajna. Ti originalni zagrebački knedli su dolazili smrznuti iz Beograda.

Jedan od najpoznatijih zagrebačkih chefova tvrdi da hamburgere treba spravljati na 55 Celzijusa, dok njegov bivši partner/chef tvrdi da se bakterije u crijevima dijele na one s kralježnicom i bez nje. Moze i s kravatom i bez nje…

Jedan, doduše nije chef ali je vlasnik poznate pizzerije, svojedobno mi je tvrdio da je razlika između napoletanskog i rimskog stila pizze u tome što u rimski stil ne ide kvasac, pa je zato pizza tanka ko mlinac. Jer u mlinac isto ne ide kvasac. To mi dođe ko ono iz “Autobiografija” B. Nušića kad kaže da je cipela dugoljastog oblika jer je i brod dugoljastog oblika.

Pa imamo jednog chefa, poznatog, koji kad peče steak, zatvara pore na mesu.

Jedan pak slijedeći u sve nalijeva maslinovo ulje, ko da je lud.

Jedan pak tvrdi da u svom poznatom lokalu ima 12 vrsta rezova mesa. Kad ono, ima samo 4 al je naveo nazive iz raznih jezika.Jer nit kuži meso, nit jezike a nit rezove. Pozitivnih komentara i lajkova koliko hoćeš (u svijetu slijepih i ćoravac je prorok)…

I tako dalje, i tako dalje…

Na fotki: chef Andre Rush, glavni iz kuhinje Bijele kuće, “odradio” je već 4 američka predsjednika. Chef Rush kad ne kuha, diže u benchu 330 kg, 300 u čučnju a “zgibne” i preko 2.000 komada. U jednom danu.

CHEF MRCINA

Pa ti sad njemu reci da mu je juha preslana…

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s