Prominentni chef i lungić od orade

Počelo je odbrojavanje! Još nas malo vremena dijeli od najvažnijeg gastronomskog događaja u regiji, događaja koji će se, vjerujem ponovo održati na mjestu kakvo dolikuje takvom događaju, a to je Smaragdna dvorana hotela Esplanade. Vjerujem da ste pogodili, radi se o proglašenju najboljeg gastro blogera u Hrvata, a sve u organizaciji portala 24 sata. Kako se u gastronomiji nakotilo svega i svačega koji lupaju i lupetaju pa nas tako i zabavljaju, ja bih predložio da se organizira i proglašenje za najveću napisanu pizdariju, odnosno najgoru fotografiju. Nešto kao “Golden Raspberry Award” za film.

Danas sam pročitao u Jutarnjem jednu senzaciju: najzdraviji mogući način spravljanja jaja na oko: ne treba ni ulje ni mast…jaja uvaljaš u tavu u kojoj se nalazi vrhnje i onda se tijekom dizanja temperature ni manje ni više nego vrhnje razgradi na maslac i mlijeko i hop…eto zdravog u maslacu plivajućeg jajeta na oko. I još popiješ čašu mlijeka.

Dakle, imaš mlijeko, iz njega napravih kiselo vrhnje, koje zagriješ pa dobiješ maslac i opet mlijeko. Valjda to mlijeko opet zagrijavaš i opet dobiješ maslac i mlijeko. I tako do besvijesti.

Zanimljivo je da se danas na jednom srpskom portalu pojavio isti recept. Tko tu koga kopira, nemam pojma…

#bogmater

No, još uvijek bi za najveća moguću glupost proglasio onu babu koja je napisala da limun koji si iscijediš u grlo u potpunosti rastopi riblju kost koja se tu zabila.

Apropos ribe…

Isto tako bi uveo “Zlatnu malinu” i za najveću pizdariju spomenutu od chefa. U konkurenciju smiju upast samo i isključivo školovani kuhari.

Na tu sam ideju došao slušajući jednog vrlo eksponiranog hrvatskog chefa/kuhara koji cijelo vrijeme spravljanja jela govori da “filira file od orade”. Istom očito nisu jasni pojmovi razlike “file” i “filet”, a riječ “filetiranje” mu je potpuna nepoznanica.

Dakle:

FILE (Lungenbraten, File, Filetto, Tenderloin, Lende, kod čovjeka: Musculus iliacus) je mišić kod sisavaca, prava gastronomska delikatesa.

FILET je rez namirnice koji označava da je rezana vrlo tanko. Tako postoje fileti od ribe, a bogami i od voća.

Tehnika spravljanja fileta se zove FILETIRANJE a nikako FILIRANJE. (Osim ako to nije neka novokomponirana riječ). Dakle filetiranjem dobivamo filete a nikako filee. Iako teoretsko možemo file filetirati, no u tom slučaju dobivamo filete filea što je gastronomski blentavo.

Zanimljivo je da u isto vrijeme najnepotrebniji hrvatski gastro portal čak u dva navrata u tjedan dana, danas također, objavljuje da su jeli filirane filee ribe. No dobro, oni i tako ne znaju razliku između hlapa i jastoga, burgera i pljeskavice…

Na fotki: wagyu file

wagyu file mrcina blog

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s