Jesmo li glup naivan ili samo neobrazovan narod?

Danas se štipah da se uvjerim sanjam li ili je to java…

Jadranku Jež deložiraju. Opet ista priča; Živi zid, policija, padanje u nesvijest, hitna pomoć… već dobro poznata scenografija i dramaturgija. Zanimalo me što je ta bogica skrivila da i nju deložiraju iz stana.

Znam da je bila reprezentativka SFRJ u rukometu a 1992. godine. U toku ratnoga vihora na brzinu mijenja putovnicu za austrijsku gdje sa 32 godine počinje igrati za jedan austrijski klub kao i austrijsku reprezentaciju.

I intervju počinje… gdje nam J.J. izlaže godinu i mjesto rođenja. Nakon toga govori da je bila zaslužna sportašica grada Zagreba, pa (ovdje radi stanku pa ne zna kako da tu omraženu riječ “SFRJ” ispljune iz usta. Al jebiga, sto će kad ne može lagati pa da odjednom SFRJ zamijeni Hrvatskom) zaslužna sportašica SFRJ, pa Austrije, Europe i svijeta. U svakom slučaju je svaki sportaš koji nastupa za reprezentaciju neke države (a možda i dvije) zaslužan. Ne znam zašto bi tako trebalo biti… valjda po sistemu automatizma poznatog iz doba komunizma. No po čemu je J.J. zaslužna sportašica Europe i svijeta, to mi bas nije jasno.

Nadalje, ova zaslužna sportašica, koja je vjerojatno još jednom promijenila državljanstvo zaključuje kako se u “našoj lijepoj domovini” (vjerojatno misli na Hrvatsku, jer vise nit ne znamo koja je to “njezina”) susrela sa ni manje ni vise nego milijun nepravda. Zamislite, deložacije i prevare su nepravda! A i kamatarenje je nepravda! Ma je l’? A kad joj je to sinulo? Kad je dogovarala neki kamatarski posao? I je l’ možda kamatar smatra da je kamatarenje nepravda? A i šikaniranje je isto nepravda… Malo po malo i eto nas do milijuna.

I sada dolazi vrhunac…  J.J. bila je treći jamac tvrtki koja je dizala investicijski kredit!!! Treći jamac znači da ti sa svom svojom imovinom jamčiš da češ preuzeti sve dugove otplate kredita ukoliko onaj koji podiže kredit ne plaća rate kredita. To lijepo potpišeš i uživaš. Dakle, koliko lud ili blesav moraš biti da kao osoba, kako se kaže, privatna osoba sa svojim imenom, prezimenom, matičnim brojem i OIB-om potpišeš jamčevinu za kredit neke tvrtke????

Ja to u životu čuo nisam!

I? Nadalje jednostavno objašnjava da kao treći jamac ima deložaciju 6. 10.

Onda sam prestao slušati intervju.

Nigdje ne objašnjava zašto ima deložaciju. Vjerojatno jer ta tvrtka za čiji je investicijski kredit J.J. jamčila lijepo ne plaća kredit. A i zašto bi plaćali kad imaju jamca koji jamči da će plaćati za njih!

Da je J.J. pod prisilom, onako ko u filmovima kada ti prislone pištolju ćelo i kažu da nešto potpišeš, potpisala, pa sad traži pravdu, razumio bih. Ali ovako…

Gospođa reprezentativka je živjela u Austriji, pa je mogla vidjeti da tamo zapravo toga i nema da netko garantira za nekog drugog. Ako garantiraš za sebe, to je tvoja stvar.

I tako, kad tad je trebalo doči na naplatu svima onima koji su investirali u financiranje druge valute. Svi koji su uzimali kredite vezane za franak nadrljali su. Ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. A Švicarci? Oni trljaju ruke. I jebe im se.

I zato, zaslužna sportašice, ma koliko god dali za razne reprezentacije svijeta, koliko god stotina kilometara pretrčali, koliko puta loptu dodali i koliko se puta iz visine bacili na glavu na onaj tvrdi parket, ja ne vidim nikakvu nepravdu.

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s