Jesmo li lični, dvolični ili mnogolični?

Alan Meniga photo Cymbacephalus beauforti
Cymbacephalus beauforti

Svaki je prosječni Hrvat uvjeren da može voditi svoju Lijepu našu. Znači, biti premijer. I to puno bolji od ovog sadasnjeg. Ma kakvi, od bilo kojega, jer se ne sjećam da smo i sa jednim bili zadovoljni. Svaki je nešto zasrao. Ako nije zasrao onda je pokrao. Ili rasprodao. Divan je ustav hrvatski koji omogućava da jedan premijer ima tolike ovlasti da sve rasproda. Probudi se lijepo, ujutro, zijevne, poćeše se po jajima, i kaže: Danas ću prodati Inu. Drugi se hvali da nas je uveo u EU. Onda se opet javlja neki iz prošlih vremena pa kaže: “da, ali ja sam započeo pregovore”.

Nadalje, svaki, ali bas svaki macho-Rvat smatra da je sposoban voditi nogometnu repku Hrvatske. Ma što, voditi, uopće je neupitno da bi bili svjetski prvaci.

Pa onda, recimo pjesma Eurovizije… Svi pjevamo tako dobro da bi svatko od nas mogao biti pobjednik. Pred koju smo godinu ispratili neku klapu na natjecanje. Bilo je samo pitanje sa koliko ćemo glasova razlike biti prvi. No, nekako Europa još nije prepoznala svu genijalnost te boy-grupe, pa nas je otkantala već prvi dan, do finala nismo ni došli. Ali, maksimalnu dozu prepotentnosti doživio sam izjavom nekoga iz klape ili “strukovnog stožera”, kako mi nismo uspjeli, ali zapravo jesmo, jer je to bila prava propaganda hrvatskog turizma. Jesmo…nismo…jesmo… Ko Kerum: Ja zapravo brzo vozim, i kad brzo ne vozim…jer kad vozim onda nit pijen nit jeden…bla…bla..truć…truć…

Odlično… kad te netko otkanta u prvom krugu, onda je to zbilja odlična reklama!

Trenutačno je prisutan novi fenomen, a to je zaštita okoliša. Radi se naravno o naftno-plinskim platformama. Svatko je sada stručnjak za zaštitu okoliša, za platforme i energetike. Jeste li čuli da je netko rekao nešto pozitivno o platformama, osim nekog Milanovićevog ministrica koji je nešto trkeljao… Svi se sad uskokodakali… Zivi zid, mrtvi zid, poluzid, suhozid, jadranski zid, balkanski zid, b.a.b.e, t.e.t.e, i ostala r.o.d.b.i.n.a. Brate, svi sve znamo. Jaci smo i od Green peacea i Sea Sheparda zajedno.

Doduše, malo bacamo veliki otpad po šumama i gorama naše zemlje ponosne, dapace po tzv. parkovima prirode u sto se ubraja i Samoborsko gorje, ali nema veze.

U Rvackoj se godišnje proda 188 milijuna litara motornog ulja. Otpadnoga se skupi samo 44 milijuna. Razlikom su ponosni građani podmazivali more, rijeke i jezera Lijepe naše. A tko nije imao pri ruci more, rijeku ili jezero, malo je nauljio zemlju.

Ali ne… neće nama neki mrski imperator krasti, nasu Rvatsku naftu i plin. Pa nas namjerno još i zagaditi. Znamo mi njih, kurve su to jedne, jalne… Mi ćemo sami zagađivatii svoje more. A osim toga neće nama nitko srat u naše predivno, najljepše, najplavije, naše jedino Jadransko more! Sami ćemo srat! A pomalo i prdit da nam bude ko u jacuzziju,
Ovo je novi izazov za ministra Lorencina,  evo još jedne tematske plaze: usrana plaža.

I na kraju balade, gledam kako neki ljudi prosvjeduju na Matejuski. U znak negodovanja napraviše platformu od drveta, plastike i još koječega, baciše ju u more i onda zapališe. Stvarno je genijalna ideja protiv zagađenja mora demonstrirati tako da benzinom zapalis plastiku, pa ju pustis da pluta. Onda neki tulipan skače na tu maketu-platformu, pa propada u hladno more… I to onako, obučen. Majko moja koji cirkus! Posluka je porata!

Ja sam nekoliko puta ronio pokraj platformi. Nikada nisam vidio nista zagađeno. Dapače, vrlo je jaka služba zaštite okoliša oko platformi. Također oko platformi žive mnoga zanimljiva bica. Kod jedne u Indoneziji sam i uslikao ovu fotku Cymbacephalus beauforti, koja je poprilično rijetka. Eto, tamo se baš fino osjećala.

Norvežani… imaju i platforme i turizam, i skampe, i losose i bakalare i svega čuda. I jel nekome kod nas padne na pamet da je taj bakalar zapravo iz norveškog mora prepunog platformi, zapravo zagađen i da ga ne želi hrdati na badnjak navečer, skup s krumpirom i Malim plavcem…

Kada bi našli naftu u Jadranu bilo bi lijepo. Automatski bi mogla pasti cijena nafte na domaćem tržištu. Onak ko u Saudijskoj Arabiji: pun tank na Toyoti Landcruiser (160 litara) za 20 eura! Bilo bi zanimljivo vidjeti da li bi i onda imali toliko prosvjednika protiv platformi!

Ipak su platforme najmanja zapreka za razvoj turizma! Kada bi sve ostalo bilo savršeno, onda bi mogli polemizirati oko toga.

Osim sto smo veliki zaštitnici okoliša, volimo i životinje. Svako malo, pa netko pobaca otrov od kojega ugibaju psi i mačke. Pa onda jedan majstor psu zavezao kamen oko vrata i bacio ga u more. Prosle godine ubili zasticenu vrstu morskog psa, pa se ponosno fotografirali s njom. A ona prokleta morska medvjedica, To je sigurno bila neka četnikuša, pa su zato pri obdukciji i našli sačmu u njoj. Treba li još nabrajati?

P.S.

Danas je dan Sv. Patrika, zaštitnika Irske. Može li mi netko objasniti koja nas je to kozmička energija spojila sa Irskom da se u Hrvatskoj izbezumljeno slavi nacionalni irski praznik…

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s