Ima li pilota u avionu

Zemlja letećih čuda..

zemlja letećih čuda(license)

Sve što leti ljudima je zanimljivo. Napeto. Visoki stupanj tehnologije. Kad nešto leti, možes našima prodati svakakvu priču. Red Bull air show je nešto najdosadnije što postoji. Svako malo prolijeće po jedan avion i radi isto. Daj ti dva, tri, pet aviona istovremeno, pa da vidimo ko ima veća muda… Brate, dosadno ko i veleslalom, ili utrke formule 1. Formule su bile zanimljive za vrijeme Niki Laude i James Hunta. Evo, recimo Hunt… večer prije utrke nestao je u hotelu sa nekoliko cura, napušio se, a drugi dan je na utrci svaki zavoj svoj bolid stavljao “po šrek”. Na veleslalomu bi, recimo puštao gladne lavove, pa da vidiš kako bi poraslo zanimanje gledatelja.

Pred desetak i više godina je jedan njemački poduzetnik najavio veliki projekt, hidroavionsko spajanje hrvatskih otoka sa obalom. Velika pompa, razvlačila se godinama ko trakavica, I eto, od najavljenih desetak destinacija koje će biti toliko “ispovezivane” hidroavionima da će nastati prava gužva u zraku, pojavio se jedan hidroavion koji spaja Split s Hvarom. Velika najava: Split – Hvar za 99,00 kuna i deset minuta! Je, moš se jebat… Cijena se u međuvremenu ustostručila, a vrijeme od Splita do Hvara se usedmerostručilo. Istina ni polazna i dolazna točka baš ne odgovaraju najavljenome jer se ne polijeće iz Splita nego iz Divulja i slijeće u Jelsu a ne u Hvar, pa onda: “vozi Miško” preko brda autobusom….

Projekt “Ima li pilota u avionu” je najavljen kao strateški vrlo važan, spas za Hrvatski turizam… O jebemti sunce kad će jedan avion sa kanadskih jezera spasiti naš turizam! Ali, navodno, kako se najavljuje u medijima a i na internetskoj stranici kompanije, Ove godine u pomoć dolazi i guska iz 1944. godine. Naime, Grumman G-21 Gosse, sa (čini mi se) 6 sjedećih mjesta, izgrađen za vremena dok su se još ustaše, četnici i partizani klali “po šumama i gorama naše zemlje ponosneeeeee” povećati će hidroavionsku eskadrilu na broj 2! Ako su nam ta dva hidroaviona strateški preokret u turizmu, čini mi se da nam i turizam polako ide prema 1944. No biti će još vremena za analizu hidroavionskog prometa u Hrvata. U hidroavionskoj su kompaniji zadovoljni. Kažu da im je marketing odličan jer da već imaju 25.000 lajkova na FB-u…. jer broj lajkova pokazuje kredibilitet neke tvrtke.

Najnovija je “leteća” vijest koja se pojavila nekako u vrijeme inauguracije (inauguracija = situacija kada te rodbinskim vezama u Inu uguraju) da će ravno iz Like biti ispaljivani švicarski sateliti i razna leteća vozila, plovila i što ti ja ne znam kakvo svemirsko smeće u neku od “sfera”. I to već za koju godinu. Bas je zanimljivo kako su Švicarci od cijeloga svijeta bas odabrali Liku. Nigdje ne piše zašto. Kad im se po zimi sve zaledi ima da ispaljuju…ništa. Već je odabrana i točna pozicija tog LSC-a (Lički svemirski centar). A to je Udbina. Zanimljivo je da MORH, koje caruje u tom dijelu Like, i koje bi prvo trebalo pitati, pojma nema o kolegama koji će letjeti u svemir.

Ma već su napravljeni i arhitektonski projekti zgrade i svega ostaloga. Vidimo… od 2019, svemir upoznaje Liku. Neki dan je u Zagrebu održana prezentacija cijeloga projekta. Između ostalih govorio je i tzv. biznismen iz Švicarske znakovitog imena: Slađan. Slađan Zovko. Čudi me da ti projektili neće letat iz Hercegovine. Nego iz Like, točnije Udbine. Kao jedan od razloga navodi se i da su u Lici nacionalni parkovi i parkovi prirode, te da je tu puno turista. Kakve to veze ima…nemam pojma!

Ali imam pojma da će cijena običnog ličkog krša višestruko narasti, dapače, vjerojatno će se i prenamijeniti u građevinski.

 

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s