Kako od lignje napraviti hobotnicu

Jako volim austrijsku kuhinju. A i ona voli mene!

Pogotovo kolače, u kojima su Austrijanci još od vremena Monarhije nenadmašni. Čak su početkom 19. stoljeća bečki slastičari boravili na mom najdražem Visu, kako bi spravljali svoja remek djela.

Sacher torta, pa Linzer torta, krafni i išleri… germ knedli i buhtli… A praline ili Mozart kugle da ne spominjem. Ne znam sto mi je finije.

Ali, zanimljivo je kako Austrijanci gledaju na “našu” kuhinju. Pod “našu” tu podrazumijevam dalmatinsku, mediteransku. Uživancija mi je nabaviti neke plodove Jadrana pa kuhati mojim austrijskim prijateljima.
Ima tu nekoliko sljedova, uz svako jelo drugo vino, pa im pričam priče o svakom jelu. O pametnim hobotnicama, pa o lukavim “šanpjerima”, o gofovima koje Veljano Zanki vuče iz velikih dubina. Nauče oni koja je razlika između jastoga i hlapa…
Pričam im o kilometrima parangala koje komiški ribari razvlače morem Jadranskim, i o njihovim malim brodićima u kojima krenu na otvoreno more pa ih nema danima. Pričam im o razlici između muzgavca i hobotnice, između sipe i lignje.
Mislili oni da je to sve jedna životinja: Tintenfich! Ali eto, sada su naučili pa jedva čekaju otići na naš Jadran, pa se praviti važni kako znaju razliku. Potraju te moje bakanalije do sitnih jutarnjih sati…

U Zagrebu postoji konoba Burin. Doduše, koji put se samo i nazivaju restoranom. Imaju lijepu internetsku stranicu, di se hvale, brate, ko da kuhaju za samu englesku kraljicu. Ali nisu oni samo konoba! O neee! Oni su i restoran i vinoteka i tapas bar. Lijepo….

Pa gledam podnaslov “specijaliteti”. Kako mi se čini, njihov glavni specijalitet je krađa. Kradu fotografije drugih i objavljuju ih pod svoje. Što ćeš se brate puno mučiti. Neka se drugi muče za tebe, skuhaju, aranžiraju, naruče fotografa, a ti samo mazni fotku.

I tako dođoh do ove fotke. Burinov marketinški mag smislio je divan slogan: “Nije petak ali je hoba”. Istina… 29. sijecnja je bio četvrtak. A četvrtak nije petak. Ja na fotki vidim bijeli tanjur. Na tanjuru komad salate (to je valjda dekoracija). U salati sniva komad limuna koji čeka da bude istisnut na deset pečenih lignji koje se ljube na sred tanjura.

E sad jebalo ga, je l’ tu netko vidi hobu??? (Hoba, to je frajerski izraz za hobotnicu). Ja ne.

Al vidim logotip BURIN. Logotip je bitan da ne bi slučajno netko maznuo ovu fotku, pa ju objavio kao svoju!

Al možda oni prodaju neke černobilske ili fukusima mutirane hobotnice!

Ili je ovo skrivena kamera?

Ne znam.

Starije generacije Austrijanaca imaju jednu divnu izreku za same sebe: “Was der Bauer nicht kennt, frisst er nicht”. To bi u prevodu znacilo: “Što seljak ne pozna, seljak ne ždere!”

Preporuka Burinu: Što seljak ne pozna, seljak ne kuha!

hoba?

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s