Kako je mrtvi orao spasio druge

Neki dan reportaža na tevejcu:
Pronašli mrtvoga orla u Tirolu. Orao bez ikakvih vanjskih ozljeda, izvana izgleda zdravo, a mrtav. S obzirom da je Austrija poznata po ljubomornom čuvanju svoje flore i faune, odlučiše iščačkati uzrok smrti mladoga orla. Naprave obdukciju, opet ništa. Čačkaju dalje, pa odluče poslati uzroke tkiva u jedan švicarski toksikološki labaratorij. I dođe nalaz: Uzrok prekida orlova mladog života je bio otrovanje olovom, zbog kojega je jetra otkazala. Tek sad nastaje panika, otrovanje olovom??? I skuže da se mladi orao otrovao jer je jeo neku strvinu koja je bila upucana olovnom sačmom i zbog toga je došlo do povećane razine olova i smrti.
Do sada je ovo čačkanje oko orla koštalo oko 20.000.- eura.

I to nije sve!

Gledam i ne vjerujem: postavljeno je pitanje u austrijskom parlamentu o štetnosti olova u lovu. Zahtjeva se da se zabrani olovna municija i da se zamijeni s bakrenom. Izgleda da će taj zahtjev proći.

Nisam mislio o ovom pisati, apsolutni sam protivnik lova, iako znam da je lov potreban (ako zbog ničega drugog, ono zbog selekcije) da danas nisam vidio članak u kojem je stigao patološki nalaz morske medvjedice (Monachus monachus Hermann) koja je uginula kod Pule. Ta morska medvjedica, koja se pred par godina ponovno pojavila u Jadranu, koja je zaštićena, al ono zaštičena “do jaja” bila je izrešetana sačmaricom!

Al ono… ja stvarno ne znam koja to spodoba mora biti: plovi po našem moru i puca iz puške po zaštićenim životinjama. Ma po bilo kakvim, ne samo zaštićenim. Ej?! Pucati po moru sa sačmaricom! Ne znam znate li koliko uopće pušaka i pištolja (neprijavljenih) obituje po našim brodovima i brodicama….

Pred godinu dana je u Jadranu ulovljen pa i ubijena zaštićena vrsta morskog psa. I ne da nije bilo kazne, nego su se još i ti junaci ponosno fotografirali sa trofejem. I fotografija obišla sve portale kao senzacija, kako su junaci spasili od potencijalnog ljudoždera. A ono bio morski pas koji zapravo i ne voli ljude.

Jedna misao o “Kako je mrtvi orao spasio druge

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s