Grijesi, zapovijedi i mediji

10931717_691246484329677_5141435183309037748_o (2)

Neki dan su mediji opet titulirali Ivicu Kostelića profesorom. Istina, Ivica je Kostelić puno dao za Hrvatsku, kako riječju tako i djelom. Trebalo je puno odricanja od svakodnevnog mladenačkog života i puno odricanja od škole da bi se postigli zavidni rezultati kakve je godinama postizao Ivica Kostelić. I tako nam neki dan “profesor” “padne razred” pa ostade bez druge vožnje u Schladmingu, svjetskom hramu slalomaša.

Na početku svjetskog prvenstva u rukometu rasturismo rukometnu velesilu Austriju sa čak dva gola razlike. Naši se mediji raspisali o Austriji kao pravim “mušterijama” tj. topovskom mesu. Nikako ne volim kada se netko omalovažava, a pogotovo ne u sportu. Nakon utakmice ispade da smo zamalo mi postali mušterije. U mojem tadašnjem blogu se osvrnuh na tu bahatu riječ “mušterije” pa rekoh: “jedva čekam da dođemo na Francuze kojima smo mi mušterije već godinama…” Međutim do toga nije ni došlo jer jučer ispušismo od Poljaka. Ali isti dan ujutro i Poljake mediji nazvaše našim “mušterijama”.

Čudna je ta bratska ljubav. Do pred 25 godina svi živismo u bratstvu i jedinstvu, pa dođe 91′ i bratsvo i jedinstvo ode u kurac. Od ljubavi bratske nastade mržnja. Nitko više s nikim ne može, svatko svakoga mrzi.
Evo, recimo pogledajmo nas Hrvate. Bosanci su navodno, glupi pa lupaj viceve o njima. Dok u nas, eto, nobelovac do nobelovca. Crnogorci su lijeni, dok smo mi po marljivosti odmah iza Japanaca i Švicaraca. Srbi su za nas primitivni, a mi…mi… već kroz i kroz 4. tisučlijeće marširamo. Ma, mrzimo mi i Ruse po principu automatizma, jer njih Srbi vole. Dok, recimo, Ukrajince volimo, ne znamo zašto, ali dovoljno je da ih Rusi mrze, a s obzirom da mi mrzimo Ruse (preko Srba), odmah smo na strani Ukrajinaca. Zna li netko od nas nešto o razlogu upada Rusa na Krim? Zna li netko nešto o statusu Ruske manjine u Ukrajini i njihovu suživotu sa Ukrajincima? Ne zna…

Ili recimo…. Slovenci. Uvriježeno je mišljenje u Hrvata da su Slovenci jednostavno… pizde! Zašto? Nitko nema pojma! Ali jednostavno, tako je. Možda zbog Piranskog zaljeva i povlačenja granice? O da, svi smo sada eksperti međunarodnog prava pa znamo gdje je točno granica! Sve nama, njima ništa. Sto će, uopće, Slovencima more… A tek sprdanje na oblik Slovenije… ajme!

Sad kada smo svim narodima i narodnostima našli mane, zapravo nemamo koga mrziti, pa hajmo, braćo Hrvati, mrziti sami sebe, uzduž i poprijeko: Hrvatski sjever i jug se ne mogu živi vidjeti. Još malo pa ćemo ko i Ameri 1861. Nadalje, raspalite hajdukovci po dinamovcima (i obrnuto) toljagama, kamenjem i ostalim gadgetima današnje civilizacije. A Istra i Zagreb… Ne znam postoji li uopće neka komunikacija.
Hrvatska je nekad bila 120% katolička zemlja. Nakon ovih zadnjih izbora postala je još i više, pa hajdmo se, braćo Hrvati podsjetiti 7 smrtnih grijeha:
oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću (to pogotovo), srditost, lijenost…

A o deset zapovijedi božjih jednom drugom prilikom…

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s