Kako sam ostao bez 4.000 šilinga

Mentalni sklop prosječnog Hrvata

zabranjeno za psephotocredit

Primjer 1.

Pri ulasku na plažu jednog mondenog hrvatskog ljetovališta nalazi se tabla upozorenja na kojoj je nacrtan ogromni pas predimenzioniranih očnjaka i krvavih očiju, koji izgleda kao da je (iako nije morski), upravo raskomadao nekoliko turista. Uz sliku dotičnog predatora nalazi se tekst: “Najstrože je zabranjeno uvođenje pasa na plažu!” Ispod toga piše: “Prekršitelj će se kazniti novčanom kaznom od 1.500 kuna”. Kako samo lijepo i poučno. Onaj koji je postavio tablu s upozorenjem je znao da se bas ljudi ne pridržavaju rado pravila, pa im odmah nalaze koliko para da stave u džep, da se pri kažnjavanju ne bi gubilo vrijeme.

Primjer 2.

Kada je susjedna Slovenija uvela vinjete za vožnju svojim auto-cestama osobno sam vidio na Hrvatskoj državnoj televiziji kako neki “tulipan” objašnjava metodu kojom možemo zajebat slovenski državni proračun, i jednu te istu vinjetu odlijepiti pa opet zalijepiti na neko drugo vozilo! Divan primjer mladima (a i starima) kako varati ne samo svoju nego i susjednu državu.

Primjer 3.

Kako nam pokazuje primjer iz interneta, kada znaš, kada si svjestan da si napravio prekršaj u prometu, ni slučajno nemoj odmah platiti. Nego se svađaj, i piši prigovore. Laži, brate, sto si bolje naučio, varaj i ponešto ukradi, onako kako mi Hrvati znamo. I ne zaboravi navesti da je uvijek kriv netko drugi!
Moj primjer:

Pred dvadesetak godina (u vrijeme dok je još šiling u Austriji carevao) dobijem kaznu od 500 šilinga za prometni prekršaj. Ja ne platim! Dođe nova na 1.000. ja se žalim! Dođe slijedeća na 2.000! Kada je došlo do 4.000 šilinga shvatio sam poruku i platio…

A što me potaklo da ovo napišem pogledajte na jednom od posječenijih hrvatskih portala, a ovdje radim malo istraživanje na tu temu, izaberite ponuđeni odgovor ili dodajte svoj, hvala.

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s