Hrvatsko (Životinjsko) carstvo

Kad sam bio mali skupljao sam sličice životinjskog carstva i lijepio ih u tvrdoukoričeni album “karbon” ljepilom.

Za popunjeni album dobivao si ogroman poklon paket tvornice Kraš. To su bila vremena kada si za jednu čokoladu padao u nesvijest od sreće. To su bila vremena kada je kraševa čokoladna tortica bila okruglog a ne kvadratnog oblika.
Iako je u ono vrijeme Kras imao monopol na Jugoslavenskom tržištu (dobro, postojao je još “Kandit” i još neke minorne tvornice), ali ideja sa životinjskim carstvom bila je odlična. Pravi proučeni marketing!

Znam da sam skupio sve osim pavijana. Jebeni pavijan je bio najrijeđa sličica. Čudnovati kljunaši su mi išli na živce jer sam ih imao cijelu hrpetinu. Usrani pavijan je bio toliko rijedak, da bi sreća vlasnika pavijana bila sukladno sreci današnjeg djeteta koji na poklon
dobije novi iPhone 6+ sa 128 GB. Ma kakvi, ravna poklonjenom BMW-u X5 za 18. rođendan.

Sredinom prošle godine naiđem u austrijskom supermarketu više klase “Merkur” na životinjsko carstvo. Nalazi se na regalu sa proizvodima iz egzotičnih (ne erotičnih) zemalja. Uz bosanski sudžuk i šljivovicu, srpski Eurokrem, turski rahat, kostarikansko kokosovo mlijeko, neke indonezijske žohare, i naravno, nezaobilazni Gavrilovićev “masni” doručak.
Iako više nisam u potrazi za pavijanom, kupim čokoladice i skužim da koštaju 0,25 Eura. Po tečaju od 7,6 to iznosi 1,9 kuna. Ista čokolada u Zagrebu, u Krašu košta 2,69 kuna!

Zovem jednog uvaženog gospodarstvenika, profesora kojemu je to “fah” pa ga pitam, kako je moguće da hrvatski proizvod košta manje u Austriji nego u vlastitom dućanu u Zagrebu???

Kaže on: to su damping cijene da bi se osvojilo tržište!!!

O jebem ti takvu strategiju kad će se Životinjskim carstvom osvojiti europsko tržište!!!

Na čelu Kraševe vojske vidim Vidoševića na prepariranom polarnom medi jaše i slanim “Vic” štapićem (8,49 kuna) maše… Nakon njega stupaju Životinjska carstva, Bajadere i slavne Domaćice…
Ori se “U boj, u boj…”

A na drugoj strani, Milka, Lindt i Ritter…

Mos mislit kako ćemo ih osvojiti.

I za kraj:

• Životinjsko carstvo, tezine 15 grama, u Austriji, kao sto rekoh, košta 0,25 Eura/16,6 Eura kg.
• Lindt “Les Grandes 34% Noisettes” 150 gramski (sladak ko grijeh) košta2,99 Eura/19,9 Eura kg.
• Ritter sport 100g košta 1,39 Eura/13,90 Eura kg

Sumnjam da ce Austrijanci ko ludi tražiti pavijane po kraševim životinjskim carstvima!

FullSizeRender IMG_2726 FullSizeRender (2)

3 misli o “Hrvatsko (Životinjsko) carstvo

 1. rodjo 17/01/2015 / 12:11

  Da ne komentiram još jednom izjavu dotičnoga, prokomentirali smo ovo. Da, osvajanje tržišta, pa ako je tome tako preporučio bi uvaženom stručnjaku koji je to izjavio da predloži….hmm razmišljam već 15 min kaj mi to još proizvodimo pa se nemrem sjetiti, recimo….hmmm fakat kaj mi to još proizvodimo!

  Sviđa mi se

 2. ilija0308 16/01/2015 / 12:14

  Meni je mamut falio i nikako! A Ovih tvojih babuna i pavijana sam imao na izvoz! No na koncu smo buraz i ja iskopali i tog mamutu i isto dobili hrpetinu slatkiša u ogromnoj Kraševoj kutiji!

  Sviđa mi se

 3. Lula 15/01/2015 / 21:23

  Dobre su ti fjabe,i jo son parve dvi doživi,skupjo son slićice Ž.carstva,ni ih bilo lako skupit,puno je bilo duplih,ali kal son popuni albun i poslo u Purgeraj,bi son puno iznenojden,jer su mi iz Kraša poslali velu škatulu,svake ćikulote,keksi i bunboni.
  Lula

  Sviđa mi se

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s