O Dolasilli i sarmama

Svaki pošteni Hrvat zna sto je Kronplatz. Kronplatz je kultno mjesto na koje se u zimskom razdoblju seli cijela elita, celebriti i slični pošteni Hrvati. Bogoviceva u Zagrebu, Korzo u Rijeci ili splitska Riva doslovce se presele na Kronplatz, na dan skijaškog openinga, negdje sredinom prosinca. Pa se onda vidi, tko je došao u novom Porsche-u, a tko u novom ML-u… Koja si je zvijezda napumpala usta a koja se sponzoruša domogla novih sisa….
Put do Kronplatza ne možete fulati. Od Zagreba na zapad, pa samo slijediti miris sarmi, jer zašto ce pošteni hrvati trošiti teškom mukom ukradene pare u Italiji? A i okus sarmi je onaj pravi. (Picka im materina poljsko-češkim turistima sto nose klopu sa sobom kada dolaze na hrvatsko more).
Dakle, Kronplatz se nalazi, kao sto znamo, u Italiji. Ime je dobio po drevnom događaju, mjestu krunidbe južnotirolske junakinje Dolasille, j. Izgleda da je Dolasilla neki pandan poljičkoj Mili Gojsalić, koja je pak dala pice turskom sultanu da bi spasila Poljičku republiku, koju su kasnije ipak smlavili Napoleonovi vojnici, no to je jedna druga priča.
E sad, malo je čudno da se mjesto u Italiji naziva njemačkim imenom, no to je zato jer taj je dio Italije do 1919. godine pripadao Austriji. U tom dijelu Italije 90% stanovništva cine Austrijanci. To se vidi i iz prezimena, npr. Gross, Thoeni (dva nekadašnja poznata skijaša). Svi ti stanovnici Južnoga Tirola imaju dvostruka državljanstva, ali mjesto prebivanja, mjesto života, mjesto gdje plaćaju porez je Italija.
I zbog toga nije normalno da bi imali pravo sudjelovati na austrijskim izborima, kako predsjedničkim, tako i parlamentarnim.
Zbog čega Marin Čilić nije izabran za sportaša godine? Meni se odgovor čini jednostavnim: Zato jer je državljanin druge države. (Umjesto onog olinjalog Kostelića, mogli su tom titulom stimulirati onog malog Bornu koji je naprašio Nadala). Ne mogu si ni zamisliti da bi netko u Austriji postavio pitanje da u izbor sportaša godine dođe neki skijaš iz Južnoga Tirola.
I za kraj, Niko Kovač, čovjek koji se ponosi Hrvatskom domovinom…
Po čemu je Hrvatska domovina čovjeku koji se rodio u njemačkom gradu Berlinu, Hrvatsku je vidio samo kada je sa roditeljima-gastarbajterima putovao u njihovo rodno mjesto, jedan zaseok pokraj Livna, a sada živi u Salzburgu…
Razmislimo malo…

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s