Christkindl

Dolazi Božić, pa tako i darovi. No tko zapravo donosi darove?10396302_660601404060852_6357620125345660741_n

U Jugoslaviji je to bio Djed Mraz. Danas je to u Hrvata Djed Božićnjak. To je zapravo jedna vrlo glupa transformacija. Sve je ostalo isto, isti imidž, samo je promijenio ime. A i stanku. Kao i Valentinovo, i noć vještica, tako je i taj nesretni Djed-Mraz-Božićnjak došao iz Amerike. Zanimljivo je da Amerikanci uopće nemaju Sv. Nikolu. To jest, imali su ga još u pretprošlom stoljeću ali su ga 1823. detronizirali i na njegovo su mjesto ustoličili Santa Clausa, simpatičnog debelog bradatog djedicu koji živi na sjeveru i u letećim sanjkama donosi darove, i to ni vise ni manje nego kroz dimnjak. I još vice: HO…HO…HO…
Oni malo vise katolički osviješteni Hrvati koji negiraju Djeda Božićnjaka objašnjavaju da darove donosi Isus. To je još blesavije! Zašto bi Isus, koji se tek rodio donosio darove???
Kada sam bio klinac, dobivali smo darove. Meni je bilo svejedno tko ih donosi. Glavno da su tu. Okupili bismo se 24. navečer oko 6 sati, ja bio u predinfarktnom stanju od uzbuđenja, onda nas je mama potjerala u sobu pa je brzo skup s tatom jurila i iz bunkera gdje ih je sakrila, ne bi li ih našao, te ih stavljala pod bor. Onda smo brat i ja stampedom pojurili prema boru i dok su starci i obitelj mlatili po bakalaru (koji mi se onda gadio) ja sam uživao u poklonima. Pokloni u bili praktični: traperice, nova vesta i tak… Iste sam smio obuči prvi puta tek nakon Nove godine. Da ne bi čačkao mečku. Olovna su to vremena bila…
I za kraj, prava istina o tome tko donosi božićne poklone dolazi iz Austrije. To je glavom i bradom: Christkindl. Christkindl je, da pojednostavnim priču, mali izaslanik Isusov, kojeg je Isus poslao na zemlju da daruje klince.
U Austriji postoji selo koje se bas tako zove: Christkindl! Svake se godine za vrijeme adventa otvara poštanski ured koji radi u prosincu. Ljudi iz cijelog svijeta nahrupe da bi svojim najdražima poslali čestitku, sa samo jednom svrhom, da na pošiljki bude udaren pecat Christkindl. Prošle je godine u prosincu bilo zaprimljeno 2.000.000 pošiljki.
Danas sam bio u Christkindlu. Nisam ni mogao uči u postu od gužve…

Komentiraj ovo

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s